Європейський журналіст розповів, як “Приватбанк” виводив мільярди доларів у офшори

Завдяки так званій “Альпійській схемі” “Приватбанк” вивів у офшори 1,45 мільярда доларів.

763776

Про це йдеться у статті журналіста Грехема Стека, яку він написав для Business New Europe.

Зазначається, що у січні 2014 року “Приватбанк” розмістив 7,6 мільярда гривень (тоді 760 мільйонів євро) на кореспондентських рахунках маленького австрійського банку Winter та 4 мільярда гривень (400 мільйонів євро) у люксембургському East-WestUnited. Однак уже у липні 2016 року цих коштів на рахунках не було.

Автор підкреслює, що вищезазначені банки – два з чотирьох нішових Альпійських банків, що спеціалізуються у східноєвропейському бізнесі. Тут на кореспондентських рахунках “Приватбанк” почав розміщувати мільярди ще у 2011-му.

Схема виведення грошей з України є такою: українські банки розміщують кошти на депозитах Альпійських банків, а опісля власники українського банку отримують кредит у європейського банку під заставу коштів на кореспондентському рахунку у європейському банку.

Українські власники частину цього кредиту використовують для рекапіталізації власної фінустанови, а частину виводять у офшори, після чого європейський банк забирав заставу у вигляді коштів з кореспондентського рахунку українського банку.

У разі втрати українським банком ліцензії кошти на кореспондентських рахунках автоматично йшли європейському банку на погашення кредиту.

У матеріалі наголошується, що таку схему використовував не лише “Приватбанк”, а й інші українські неплатоспроможні банки, яких нараховується близько 10. До прикладу, за подібною схемою “Дельта Банк” вивів близько 0,5 мільярда доларів.

Після того, як у 2014-му НБУ почав очищення банківського сектора та сотні українських банків припинили свою діяльність, виявилося, що ця схема є загрозою для економіки України. Однак у цей час Альпійські банки переписали на свої рахунки кошти, які вони забирали під заставу, і це було відповідно до закону через кредитні зобов’язання.

У квітні НБУ офіційно заборонив українським банкам мати фінансові стосунки з будь-яким з Альпійських банків, включно з Winter і East-West, оскільки “ці операції мають підвищений ризик”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...