Майже половина виїхала: чим Україні загрожує міграція селян

З 2009 року сільське населення України скоротилося на 16%. Із 5,6 млн працездатних селян віком від 15 до 70 років понад 2 млн виїхали на заробітки в інші країни чи міста. Про це повідомляють у Національній академії наук України.

Водночас рівень зайнятості сільських мешканців у березні становив 62,2%, міста – 68,2%. Рівень безробіття серед селян України становить 10,9%, серед містян – 9%.

– Як і без інших соціальних груп, без селян не зможе динамічно розвиватися суспільство, – каже в інтерв’ю Gazeta.ua соціолог відділу економіки та політики аграрних перетворень Інституту економіки і прогнозування НАНУ 60-річна Олена Бородіна. – Вони виробляють продукцію, яку споживає вся країна. При чому застосовуючи традиційні методи та ручну працю для цього. Завдяки своїм знанням селяни зберігають екологічну безпеку та біорізноманіття на територіях. Вони також підтримують стан лісових та водних ресурсів у регіонах.

Чому селяни виїжджають?

Лише п’ятсот тисяч українських селян працездатного віку в сільському господарстві мають посаду найманих робітників. А більше двох мільйонів самі створили собі робочі місця там. У світі цих людей не викидають із соціального процесу. А в Україні їм не нараховують стаж, не гарантують пенсійне забезпечення, не дають виплат у зв’язку зі хворобами чи втратою працездатності. Тому люди займаються сільським господарством у напівлегальному статусі. І будуть робити так завжди. Бо для них сільське господарство не бізнес, а спосіб життя.

Сільрадам не треба створювати робочі місця, бо місцеві вже це зробили.

Який вплив це має на економіку?

У пошуках засобів для існування люди самі знайшли собі роботу. Сільрадам не треба створювати робочі місця, бо місцеві вже це зробили. І краще не стане, якщо держава різко легалізує таку працю. Селян треба стимулювати до цього шляхом субсидування, навчання, створення виробничої та освітньої інфраструктури.

А як на неї впливають заробітки закордоном?

Зараз набирають популярності випадки, коли заробітчани витрачають зароблені закордоном гроші на ремонт доріг, шкіл чи створення дитсадків у своїх селах. Люди самоорганізовуються і змінюють місцеву економіку.

Чому держава не може забезпечити відремонтовані школи та дороги в селах?

Держава має створювати однакові умови для всіх соціальних груп населення. Першочергово зараз вирішуються питання зарплат, соціальних виплат, а на інфраструктурні проекти залишається мало коштів. Тому цим доводиться займатися за рахунок кредитів.

Руйнуються шлюби, без нагляду залишаються діти

Тоді селяни на заробітках – це добре чи погано?

Закордоном селяни набираються нових знань і привозять їх назад. До того ж вони повертаються і купують щось в Україні на зароблені кошти, тим самим вкладаючи їх в економіку.

З іншого боку, йдеться про людські втрати. Заробітчани можуть перебувати у стресі, бо далеко від дому. Іноді вони стикаються з шахрайством, руйнуються їхні шлюби, а без нагляду залишаються діти. Все це часом призводить до надзвичайних ситуацій.

Як зупинити відтік робочої сили?

Заробітчани вивозять закордон сировину. Україна займає лідерські позиції по експорту зерна, олії та інших продуктів. Але для нас це виробництво не створює великі ланцюги доданої вартості. З цієї причини держава має створювати ринки, де селяни продаватимуть свою продукцію. Тоді зароблені кошти й використовувалися б на локальному рівні.

Руйнуються шлюби, без нагляду залишаються діти

А якщо держава цього досягне, то селяни перестануть їхати на заробітки?

Якщо буде де працювати і держава це підтримуватиме, то люди побачать результати своєї праці. І від того не захочуть нікуди їхати. Попри все, завжди буде частина селян, яка залишиться в Україні з патріотичних переконань.

Як може змінитися ситуація з міграцією селян у наступні 5-10 років?

Це залежатиме від того, як змінять земельну, аграрну та сільську політику. Якщо розвиватимуть індустріальне господарство та нарощення експорту, то для селян і не буде роботи в Україні. А якщо забезпечать гідні умови для праці – це призупинить трудову міграцію.

До 2050 року кількість населення України становитиме 36,4 млн осіб. У містах проживатиме 28,5 млн, що становитиме 78% всього населення. Зараз кількість міського та сільського населення становить 69% на 31% відповідно.

Таку цифру назвав Департамент з економічних і соціальних питань ООН в огляді перспектив світової урбанізації до 2050 року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.