Як надати першу допомогу при утопленні

Утоплення – це перекриття дихальних шляхів водою, мулом або багном. Смерть у разі утоплення може настати протягом 1-3 хвилин внаслідок припинення надходження до легень кисню, що називають асфіксією (задухою), або ж миттєво.

Неефективно перевертати людину чи класти через коліно. Тому що переважна кількість утоплень це, так звані, “сухі утоплення”. Стан, при якому людина втопилася, але в легенях немає води.

Такий стан виникає внаслідок потрапляння на голосові зв’язки, або на вагус холодної чи брудної води, після чого одразу ж змикаються голосові зв’язки. Води в легенях немає, але людина дихати не може, бо дихальні шляхи перекриті.

Коли перевернути людину догори дригом, вода таки буде витікати. Але зі шлунку.

Як рятувати людину, яка тоне
1. Якщо ви побачили, що людина йде під воду – не поспішайте одразу до неї. Бо потонете удвох, навіть якщо ви супер плавець. Дочекайтеся, поки людина втратить свідомість, а вже тоді рятуйте її. Або ж киньте до людини щось, що плаває – круг, пляшка і тд.

2. Пам’ятайте про травму шийного відділу хребта
!

3. Дістали людину з води, фіксуєте голову, перевіряєте свідомість дихання, та за їх відсутності – серцево-легенева реанімація
.
Періодично, коли в ротовій порожнині накопичилась піна, перевертайте пацієнта на бік і очищуйте ротову порожнину, продовжуйте реанімацію. Реанімація повинна проводитися на твердій і рівній поверхні!

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.