У альянсу є відповідь на вихід Росії з ракетної угоди, – генсек НАТО

Північноатлантичний альянс готовий дати зважену та ефективну відповідь, якщо Росія вийде з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що альянс сумнівається у намірах Москви продовжувати виконання угоди.

Якщо Росія не повернеться до виконання договору, то ми відповімо їй зваженим, надійним і ефективним чином,
– цитує його прес-офіцер НАТО Ділан Уайт на своїй сторінці у Twitter.

Столтенберг також зазначив, що наразі НАТО не бачить з боку Росії ніяких ознак того, що вона продовжить дотримуватися ДРСМД і після 2 серпня, коли закінчується термін його дії.

До цього генсек НАТО також заявляв, що Росія розробила нову ядерну ракетну систему Росія розробила нову ядерну ракетну систему, – генсек НАТО середньої дальності і розмістила її в зоні своєї досяжності. В цій зоні розташовані німецькі міста Берлін, Франкфурт та Мюнхен.

Раніше видання The New York Times повідомляло, що військові чиновники НАТО розглядають необхідність модернізації оборони Альянсу на фоні виходу Росії з ракетної угоди. Одним із варіантів є, модернізація систем протиракетної оборони НАТО з метою забезпечення здатності збивати нові розгорнуті російські ядерні ракети середнього радіусу дії.

Про який договір говорить Столтенберг?
3 липня президент Росії Володимир Путін підписав закон про припинення його державою договору про ліквідацію ракет РФ виходить з “ракетного” договору зі США: Путін підписав закон середньої і меншої дальності. Цей договір підписали СРСР та США ще в 1987 році. Згідно з договором, ці країни зобов’язались не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 кілометрів) і малої (500-1000 кілометрів) дальності. Країни також повинні були протягом 3 років знищити всі пускові установки та ракети наземного базування з радіусом дії 500-5500 кілометрів.

У 2018 році президент США Дональд Трамп заявив, що Росія порушує умови ракетного договору
, тож збереження угоди не вигідне Сполученим Штатам. Згодом країна припинила свої зобов’язання за договором
і почали процес виходу з нього. А 3 липня 2019 року Путін підписав закон про припинення з боку Росії дії договору.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.