Не такий страшний борг, як його малюють: українцям пробачать прострочену “комуналку”

У зв’язку з істотним зростанням тарифів в Україні у Верховній Раді вирішили допомогти громадянам, які не можуть вчасно і в повному обсязі розраховуватися за “комуналку”. Зокрема, парламентарії запропонували звільнити споживачів, які прострочили платежі, від стягнення з них 3% річних та індексу інфляції, які нараховуються крім пені. Про це йдеться в законопроекті №5588, внесеному до Верховної Ради.

1397810270_9-28page-picture-large29

Авторами цієї ініціативи є народні депутати України Сергій Ківалов (“Опозиційний блок”), Дмитро Голубов (БПП) і позафракційний Едуард Матвійчук.

Чинним законодавством України, а саме пунктом 10 частини 3 статті 10 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” передбачається, що споживач зобов’язаний у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні платити пеню в установлених законом або договором розмірах.

Водночас в ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу говориться, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Однак ініціатори законопроекту переконані, що до Цивільного кодексу необхідно внести зміни, які дозволять поліпшити матеріальне становище громадян в умовах різкого подорожчання “комуналки” в Україні.

Зокрема, парламентарії пропонують затвердити наступні зміни в Цивільному і Цивільному процесуальному кодексах:

1) в ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу щодо звільнення від сплати 3% річних та індексу інфляції фізичних осіб-споживачів, які прострочили виконання грошового зобов’язання з оплати за ЖКП;

2) ст. 96 Цивільного процесуального кодексу щодо уточнень вимоги, за якими може бути видано судовий наказ, в тому числі виключення з вимоги про стягнення заборгованості з оплати ЖКП стягнення індексу інфляції та 3% річних, які заявник налічував на суму заборгованості для фізичних осіб-боржників.

Також наголошується, що скасування сплати названих боргових донарахувань повинна торкнутися тільки тих громадян, які використовують ЖКП у житлових приміщеннях.

“ЖКП можуть бути доступними не тільки для приміщень, які використовують як житло, а й для підприємницьких цілей. У цьому випадку немає мотивів для надання одному з контрагентів переваг у стсоунках. Тому необхідно наголосити, що відповідні зміни будуть стосуватися тільки фізичних осіб-боржників, які використовують приміщення як житло”, – уточнюється в пояснювальній записці до документа.

Очікується, що ухвалення цього законопроекту дозволить знизити соціальну напругу в українському суспільстві і стане однією з гарантій соціального захисту людей.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...