Чому навколо так багато розлучень і як з цим жити

Сьогодні розлучення стало соціальною нормою, і з кожним роком знижується кількість людей, готових за будь-яку ціну зберегти невдалий шлюб. Згідно з дослідженнями соціологів, кількість розлучень зростає в усьому світі. Вчені проаналізували дані за 40 років у 84 країнах світу і прийшли до висновку, що відсоток розірвання шлюбів за цей час збільшився вдвічі.

Тутка вирішив з’ясував, чому зараз так багато розлучень і що з цим робити.

Найбільш часті причини розлучень з точки зору статистики

В середньому сучасний шлюб триває 7-10 років, в залежності від країни. Згідно з дослідженнями, основні причини, які спонукають пари до розлуки, більш-менш однакові. Так, найчастіше люди розходяться через зраду, фінансові проблеми, а також через егоїзм і відсутності розуміння між подружжям. Причому на сьогодні частіше ініціаторами розлучень виступають жінки. Психологи кажуть, що вони більш емоційні, тому переживають будь-яку невдачу набагато гостріше і частіше схильні до аналізу того, що відбувається в родині. А оскільки зараз права жінок набагато краще захищені, вони можуть самі вибирати свою долю: жити самостійно чи в парі з чоловіком.

Однак крім цих традиційних і досить очевидних причин розлучень, є ще й інші, обумовлені сучасними реаліями. Нижче ми спробуємо докладніше розібратися в тому, що може привести до розпаду сім’ї в XXI столітті.

Сьогодні можна легко вижити поодинці

На інститут сім’ї неминуче впливають нові економічні реалії. Сьогодні, коли світ увійшов в нову епоху постіндустріального суспільства, людина вперше знайшла можливості комфортно жити самій. До цього сім’я створювалася для спільного виживання. Людина доіндустріальної й навіть індустріальної епохи сама себе прогодувати не могла. За визначенням сім’я — це спільне ведення господарства. То ось зараз його стало можливо вести без чиєїсь допомоги: і чоловік, і жінка в сучасному світі цілком можуть заробити собі на життя. Саме тому альтернативою сім’ї стали одинаки — люди, які ведуть господарство самостійно.

Це абсолютно нове поняття в історії людства. І справа тут навіть не стільки в тому, що ми стали більш егоцентричними. Просто у нас з’явилася така можливість.

Отож людей вже не утримують в шлюбі потенційні фінансові труднощі, які чекають їх у випадку розлучення. Логічно, що якщо жінка працює, то вона не боїться залишитися без засобів для існування.

Висока тривалість життя і серійна моногамія

У суспільстві досі існує неписане правило, що якщо сім’я — то це на все життя. Однак в цілому світі зростає тривалість життя в порівнянні навіть з XX століттям, і це значною мірою впливає на сімейні стосунки. Уявімо середньостатистичну пару, яка збирається укласти шлюб.

Припустимо, нареченій 25-28 років, а нареченому 28-32. Досить важко припустити, що вони проживуть разом 40-45 років, адже все може різко змінитися. В людей з’являються різні цілі або прагнення, так що не можна заздалегідь передбачити, чим вони будуть займатися через 20-30 років. Тобто нинішня модель стосунків часто така: люди одружуються, народжують дітей, виховують їх до певного віку і розлучаються.

Саме тому сучасні соціологи говорять про серійну моногамію. Що це таке? Моногамія — це союз двох людей, який має на увазі збереження вірності одне одному. А серійна моногамія — це модель стосунків, коли протягом життя людина вступає в кілька моногамних союзів, при цьому зберігаючи у їх рамках вірність.

Річ у тім, що, попри сексуальну революцію й утвердження принципу свободи взаємовідносин між людьми, поліаморія і зради все-таки прийнятні та не є вибором більшості пар. Люди хочуть вірності у стосунках і в родині. Правда, не на все життя. Шлюби, укладені один раз і назавжди, стають рідкісним явищем, оскільки така модель була прийнятна, коли люди вмирали в досить молодому за сучасними мірками віці.

Таким чином, серійна моногамія стає поширеною практикою для сучасних людей: подружжя не зраджують одне одному, вони просто припиняють стосунки та починають нове життя з кимось іншим.

Ми стали вимогливішими до партнера

По-друге, у нас змінився спосіб життя, який досить сильно впливає на інститут сім’ї. У сучасному світі ми стали більше часу проводити разом і набагато більш тісно спілкуватися. Це пов’язано зі зміною поняття роботи та робочого дня. Політолог Катерина Шульман вважає, що люди в XX столітті бачили одне одного набагато рідше, ніж в XXI столітті. Раніше було як? Вранці рано людина йде на роботу, повертається пізно ввечері, а жінці залишалася ще й домашня робота. Взаємодія була мінімальна.

Звичайно, такий стиль спільного життя досі поширений, проте сьогодні, особливо у великих містах, поняття роботи стало досить розпливчастим. Все частіше люди переходять на дистанційну або частково віддалену роботу, відкривають свій стартап або маленький бізнес, а прибирання може виконати клінінгова служба. Відповідно, для людини стає вкрай важливо, з ким вона живе і проводить дозвілля. Тому цінність сімейних зв’язків зростає, але також ростуть і вимоги одне до одного.

Більше можливостей для знайомств

З розвитком інтернету познайомитися з новою людиною стало набагато легше. Всілякі соцмережі, сайти знайомств і додатки для дейтингу значно розширили можливості потенційних партнерів.

Як знайомилися колись? В основному або за допомогою сім’ї та друзів, або на навчанні та роботі. Звичайно, завжди залишався фактор випадкового знайомства на вулиці, в транспорті або на танцях, але це все ж таки було не настільки популярним. Сьогодні завдяки інтернету перед людьми для знайомств відкритий весь світ, тим більше якщо вони володіють іноземними мовами. Якщо не складаються дійсні стосунки, не так страшно залишитися самому, адже зараз набагато більше шансів знайти собі людину до душі зі схожими інтересами та захопленнями.

Що з усім цим робити?

Не можна сказати, що в сучасному світі сім’я втратила колишню цінність, вона швидше трансформувалася. Кількість розлучень свідчить нам про те, що люди просто стали вимогливими й хочуть одне від одного більшого. При цьому вони стали вільнішими у своєму виборі як в один, так і в інший бік. Ні жінки, ні чоловіки не готові триматися за нещасливий шлюб, вони воліють припинити складні стосунки та почати будувати життя заново з новою людиною.

Ми більше не готові зберігати сім’ю через дітей або заради фінансового благополуччя, оскільки не боїмося залишитися самими. Тому не варто лякатися високого відсотка розлучень, адже сьогодні ми укладаємо шлюби для того, щоб бути щасливими, а не тому що так зручно і вигідно.

У вас є свої версії, чому зараз багато розлучень? Можливо, ви можете поділитися історією з особистого досвіду?

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.