Купити стаж або залишитися без грошей: незабаром половина українців не зможе отримувати пенсію, деталі

За декілька років українцям буде складніше отримати пенсію
Купити стаж або залишитися без грошей: незабаром половина українців не зможе отримувати пенсію

В Україні вже за декілька років лише половина 60-річних зможуть вийти на пенсію вчасно. Іншим через брак стажу доведеться працювати до 63 або 65 років.

Така ситуація можлива вже 2028-му, якщо не зміниться законодавство країни.

Для пенсії в 65 років потрібно щонайменше 15 років стажу (норма не змінюється). У 2019-му для пенсії в 63 потрібно мати від 16 років стажу (до 2028-го щорічно норма буде збільшуватися на 12 місяців), у 60 – від 26 років (10 років щорічно норма збільшуватиметься на 12 місяців).

У Міністерстві соціальної політики підрахували, що у 2028-му тільки 55% виконають вимоги щодо стажу. Решта працюватиме до 63 і 65 років. Кількість українців пенсійного віку, але без пенсій, буде рости з кожним роком.

У цьому випадку є можливість докупити стаж. Один місяць коштуватиме 1836 грн (якщо купувати зараз). А, наприклад, за рік доведеться заплатити 22 тис. грн. З огляду на те, що частина українців отримує на пенсії до 1,5 тис. грн, далеко не всім вигідно скористатися такою можливістю.

Друга схема купівлі стажу вигідна тим, хто вчасно задумався про пенсію. Наприклад, українець офіційно не працює (займається вихованням онуків), 60 років йому виповниться у 2022-му. До цього моменту за законом він повинен мати щонайменше 30 років стажу. Але зараз у нього є лише 27. Щоб напрацювати ще три роки, потрібно або офіційно працевлаштуватися, або ж подати заяву до Пенсійного фонду про добровільну сплату мінімального внеску – 22% від мінімалки. Зараз це 918 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.