Українським пенсіонерам подарували надію: кому перерахують пенсії, та як це зробити

Українських пенсіонерів турбує одне з найбільш актуальних питань – порядок проведення перерахунків пенсії. Від цього залежить якість їхнього життя.

Про це повідомили у Пенсійному фонді України (ПФУ).

Перерахунок пенсій передбачається Законом України від 09.07.2003 р. № 1058–IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Даним документом, зокрема, встановлено, що отримання цієї послуги можливе в таких випадках:

у разі поновлення виплати пенсії;

якщо громадянин України планує переїхати за кордон на постійне місце проживання;

виплати частини пенсії на непрацездатних членів сім’ї особи, яка перебуває на повному утриманні Україною;

виплати пенсії за домовленістю, на строк не більше одного року (через кожний рік такої домовленості).

Перерахунок працюючим пенсіонерам проводять не менше ніж 24 місяців (рівно два роки) страхового стажу після призначення або попереднього перерахунку пенсії. Перерахунок виплат проводиться із зарплати, з якої була обчислена пенсія.

Перерахунок – безкоштовний для всіх громадян, які звернулися з таким проханням. Отримувач повинен подати заяву на перерахунок пенсії за місцем на обліку як одержувача пенсії. Заява про перерахунок пенсії подається в електронному вигляді через Портал електронних послуг ПФУ.

Якщо пенсіонер звернувся до 15 числа кожного місяця, то перерахунок проведуть з першого числа місяця, коли було подано заяву. Тим же, хто “не встиг” до 15 числа, перерахують вже з першого числа наступного місяця.

Варто зазначити, що пенсії призначаються громадянам, які мешкають на підконтрольній території Україні. За винятком окремих районів Донецької та Луганської області. Однак, жителі цих районів можуть отримувати пенсію лише на контрольованій Україною території.

Перерахунок виплат не “світить” людям, які отримують пенсію за вислугу років, якщо одержувачі цих пенсій не досягли віку, встановленого законом (ст. 26 Закону Про пенсійне страхування).

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.