Влада приховує від росіян рівень радіації під Архангельськом, – Greenpeace

Російська влада розповсюджує у ЗМІ неповну інформацію щодо рівня радіаційного забруднення після вибуху на військовому полігоні в Архангельській області.

Після вибуху на військовій базі Ньонокса 8 серпня офіційні джерела зробили ряд суперечливих заяв, повідомляє відділення Greenpeace у Росії.

Спочатку Міноборони РФ спростувало інформацію про інцидент, але згодом Російський гідрометцентр оприлюднив, що через вибух на військовому полігоні 8 серпня у Севєродвінську рівень радіації перевищував звичні показники у 4 – 16 разів. Окрім того, медики перевозили постраждалих Вибух під Архангельськом: медики в протирадіаційних костюмах привезли постраждалих у Москву у протирадіаційних костюмах, а “швидкі” були загорнуті в поліетиленові плівки.

До того ж, до загалу оперативно не донесли інформації, що Російський гідрометцентр зафіксував підвищений рівень не тільки гамма-, але і бета-випромінювання. При чому не лише в Сєвєродвінську (8 серпня), але і в Архангельську у вигляді опадів (рівень зріс 9 серпня, значення залишалися підвищеними 10 і 11 серпня).

У російському відділенні Greenpeace зазначили, що інформація про те, які радіоактивні речовини потрапили в навколишнє середовище в результаті інциденту, досі неопублікована. Крім цього, відділення досі не отримало відповіді на офіційні звернення, надіслані в Росспоживнагляд та Росгідромет.

Експерт Greenpeace у РФ Рашид Алімов пояснив: хоча зафіксовані значення й невисокі, однак це – значення в десятках кілометрів від місця вибуху.

Важливо розуміти, які саме радіонукліди потрапили в навколишнє середовище. Від цього залежить їх накопичення та вплив на природу і людину. Ближче до місця трагедії рівень радіоактивного забруднення може бути вищим, і там теж живуть люди,
– наголосив він.

“Не менш важливо встановити, чи відбулося забруднення акваторії. Приховувати інформацію про радіоактивне забруднення від людей – просто немислимо”, – підсумував Алімов.

Що відомо про вибух на військовій базі під Архангельськом?
За офіційними даними, вибух і пожежа сталися під час випробувань рідинної реактивної рухової установки. В результаті загинули 7 людей, ще приблизно 15 отримали поранення. Цікаво, що на режимний об’єкт, де стався вибух російських МНС-ників не пустили, з наслідками аварії власними силами боролися військові з частини.

Полігон у селищі Ньонокс, на якому стався вибух, призначений для випробування балістичних міжконтинентальних ракет та крилатих і зенітних ракетних комплексів морського базування. Там тестують практично всі ракети, якими озброєні бойові кораблі військово-морського флоту Росії, а також випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів. Поруч з полігоном є військове містечко – Сопка. Це режимна зона, щоб потрапити туди потрібен особливий пропуск.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.