Тариф на газ зміниться: скільки заплатять українці

В Україні вже восени перестануть знижуватися тарифи на газ. А якщо євро подорожчає, можливо, буде незначне підвищення вартості до 10%.

Такий прогноз озвучив аналітик Максим Пархоменко, пише OBOZREVATEL.

“Підвищення цін на газ у Європі і, як наслідок, в Україні чекати не варто. Єдине, що може збільшити вартість – це зниження курсу євро щодо гривні, що може дозволити вирости йому в ціні в середньому на +10%. Так, на осінній сезон ми можемо очікувати невелике затишшя у низхідній динаміці цін на газ, а у випадку зниження курсу євро – і невелике зростання ціни”, – прогнозує експерт.

Ціни на газ на майданчиках продовжують знижуватися. Вартість одного МВт на майданчику TTF становить 9,48 євро. Під час адаптації в українську систему координат, це приблизно 283 грн за 100 кубометрів газу.

“Зрозуміло, до нього потрібно додати вартість транспортування та інші витрати. Реальна ж вартість газу з постачанням в цьому місяці в Україні без урахування ПДВ буде максимально схожа з цінами найближчого хаба в Чехії CZ VTP. Нині вона становить 3600 грн за 1000 кубометрів. Падіння цін на газ на європейських хабах, яке було сформоване раніше за рахунок вкрай високої пропозиції СПГ і трубопровідного газу”, – пояснює аналітик.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.