Навіть тут Зеленський правий! Кравчук став на сторону президента: їм треба допомогти

Перший президент України Леонід Кравчук підтримав спрощене надання українського громадянства росіянам, які зазнали політичних переслідувань, та іноземцям, які воювали на Донбасі.

“Якщо ці люди захотіли прийти в Україну, воювали в АТО, захищали українську землю і хочуть отримати українське громадянство, їм треба допомогти”, – заявив перший президент в ексклюзивному інтерв’ю.

На думку Кравчука, в питанні надання росіянам українських паспортів “ризик завжди є, але є і контроль”.

“Є органи, які мають знати все. Про людей, у яких є найменші сумніви, орган, якому це доручено, має знати все. Наміри теж”, – підкреслив він.

Що спрощує указ Зеленського?

Указ Володимира Зеленського дозволяє тим, хто воював за Україну, та росіянам, які зазнали політичних переслідувань, не виходити з рідного громадянства. Від нього треба буде лише відмовитись, написавши відповідну декларацію.

Таким категоріям непотрібно буде надавати засвідчення з батьківщини, що вони не вчиняли тяжких або особливо тяжких злочинів, злочинів проти людства, не здійснювали геноцид.

“Ми розуміємо усю складність політичного стану РФ і хочемо допомогти росіянам, яких переслідують через політичні переконання… Також це стосується осіб, які проходять службу у ЗСУ та мають визначні заслуги перед нашою країною”, – прокоментувала команда Зеленського на власній Facebook-сторінці.

Указом Зеленський доручив Кабінету міністрів зайнятися цією темою. Уряд має підготувати законопроект, спрямований на спрощення процедури для переслідуваних росіян та іноземних захисників України. Також мають розробити проект закону про порядок надання притулку.

Серед іншого президент наказав СБУ перевірити, як Державна міграційна служба, Міністерство закордонних справ, дипломатичні та консульські установи дотримуються законів. Що саме та як будуть перевіряти силовики, в Офісі президента не уточнили.

Як відомо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів українського сходу.

У Зеленського заявили, що видачею паспортів РФ в ОРДЛО Росія визнала свою відповідальність як держави-окупанта.

У його команді зауважили, що ці дії “є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти справжньої ролі Росії, як держави-агресора, яка веде проти України війну”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.