Росія планує знищити український підводний човен

Росія збирається виділити понад 193 млн рублів на утилізацію єдиного українського підводного човну “Запоріжжя”.

Міноборони Росії вже шукає підрядника для виконання цього доручення, ця інформація розміщена на сайті державних закупівель РФ.

На сайті держзакупівель сказано, що підрядник зобов’язаний утилізувати підводний човен до 10 листопада 2020-го. Конкурс із пошуку підрядника проводитимуть у закритій формі.

Український дизельно-електричний підводний човен “Запоріжжя” побудували у Ленінграді 1970-го. Він увійшов до складу Балтійського флоту, згодом – до складу Північного флоту. У серпні 1990-го підводний човен увійшов до складу Чорноморського флоту, а 1997-го – до ВМС України.

Варто зазначити, що підводний човен потрапив до Росії після анексії Кримського півострова.

22 березня 2014-го члени екіпажу “Запоріжжя” повідомили, що судно оточили російські кораблі, після чого їхні військові почали кидати в воду шумові гранати. Російські військові кілька разів пропонували членам екіпажу підводного човна перейти на їхній бік. Згодом вони взяли судно штурмом.

Наприкінці березня того ж року Росія заявила, що готова повернути підводний човен “Запоріжжя” Україні. Однак уже в квітні стало відомо, що український підводний човен країна-агресор вже не планує передавати Україні.

Росія може відпустити 24-х полонених українських моряків вже до кінця серпня.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.