Як українцю тепер купити дружині норкову шубу і не потрапити під статтю Кримінального кодексу

Національний банк з 4 січня вводить обмеження для оплати за товари і послуги готівкою. Розраховуватися готівкою гривнями за товари і послуги українці зможуть тепер тільки максимально на 50 тисяч грн (раніше було 150 000). Більше суми потрібно буде перераховувати тільки по безналу.

14_main

“Страна” відповідає на головні питання про це нововведення.

1. На яку суму можна купити товар і розрахуватися готівкою?

У постанові НБУ йдеться про 50 тисяч гривень, сплачених протягом одного дня. Тобто, будь-який товар або послуга, які коштують дорожче 50 тисяч хоч на 1 копійку, повинні бути проведені через безготівковий розрахунок – оплачені карткою або зроблений грошовий переказ на розрахунковий рахунок в банку.

Також до 50 тисяч обмежені розрахунки фізичних осіб за договорами, які вимагають нотаріального засвідчення.

Що стосується підприємців, вони можуть розраховуватися між собою на суму не більше 10 тисяч грн в день (ця сума не змінювалася).

2. Яких товарів це стосується?

В інфографіку НБУ відзначається, що обмеження стосуються тільки великих покупок – нерухомості, транспортних засобів, прикрас, хутряних виробів, дорогих годинників, предметів інтер’єру, а також зарубіжних турів.

На практиці коло застосування норми набагато ширше – це і предмети меблів, і побутова техніка (дорогі телевізори або холодильники і т.д.), будівельні матеріали, туристичні поїздки за кордон і навіть медичні послуги, наприклад, пологи в приватних пологових будинках або операції.

3. Навіщо потрібно таке нововведення?

У НБУ стверджують, що нововведення затверджено з метою запобігання корупції та зниження обсягів тіньової економіки.

Відомий економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, в свою чергу, вважає, що норма вводиться для того, щоб Госфіскальная служба могла відслідковувати великі покупки українців і зіставляти їх з доходами. Крім того, ще одна побічна мета – контроль за одержувачами субсидій (їх не можуть отримувати люди, які здійснювали покупки понад 50 тисяч гривень, але раніше дотримання цієї норми на практиці було неможливо перевірити, тепер же механізм контролю з’явився).

“Норма в 50 000 гривень вводиться для того, щоб з боку податкової був контроль, хто що купує, і чи є у нього такі ресурси. Ну і по-друге, щоб люди витягли гроші з-під подушки, з-під матраца і поклали їх на рахунки, для підтримки банківської системи “, – відзначає економіст.

Тобто, іншими словами, якщо у вас невисокий офіційний дохід, а витрати, які ви будете проводити по безнальним операціями, великі, ви рано чи пізно потрапите на гачок податківців і вам зададуть питання про відповідність ваших витрат і доходів. Наслідки цього можуть бути дуже важкими. Аж до порушення проти вас кримінальної справи за статтею 212 КК – ухилення від сплати податків.

Тому експерти радять уважно стежити за тим, щоб суми по вашим засвіченим в системі безготівкових розрахунків операцій збігалися з вашим офіційним доходом. Всі витрати, які перевищують цей дохід, намагайтеся проводити через готівковий розрахунок.

Тим більше, лазівки є. Див. нижче.

4. Чи можна обійти це нововведення?

Можна, можливо.

Розглянемо конкретний і дуже життєвий приклад: дружина вимагає від чоловіка купити норкову шубу за 60 тисяч гривень (тепер цю покупку потрібно буде проводити по безналу). І у чоловіка гроші є, але більшу частину зарплати він отримує в конверті. А офіційно – лише мінімалку в 3200 (з 1 січня 2017 року). Тобто 60 тисяч гривень – це більше, ніж офіційний дохід за рік. Природно, така покупка, проведена по безналу, може потрапити в поле зору податківців і обернутися вже згаданої вище 212 статтею КК. Але, ясна річ, своїй дружині чоловік це пояснювати не буде – та ще подумає, що затиснув гроші, щоб купити шубу коханці.

Який вихід?

Є варіанти. Наприклад, за домовленістю з продавцем внести готівку протягом 2 днів – 50 тисяч відразу, а 10 – на наступний день. Чи не відмовляться від “живих грошей” і продавці на ринках, які взагалі про реальних своїх оборотах нікому не звітують. На ринки, швидше за все, і перейде значна частина покупок дорогих товарів.

“Обмеження по покупкам ще довго буде неактуальними для магазинів, які працюють за сірими схемами. Не кажучи вже про ринки”, – вважає Олександр Охріменко.

Втім, введення такого обмеження (50 000 гривень) може спонукати уряд остаточно покінчити з внутрішньої “офшорною зоною” у вигляді ринків – скасувати для ринкових торговців єдиний податок і перевести всіх поголовно на касові апарати.

До сих пір всі ці спроби закінчувалися поразкою влади через опір підприємців. Але цього разу загроза для базарників дійсно серйозна.

5. Як покарають за порушення?

За порушення порядку проведення розрахунків передбачається адміністративна відповідальність. По-перше, якщо операція купівлі-продажу не буде проведена через касовий апарат, то порушення, вчинене вперше, карається штрафом в 1 грн (ст. 17 Закону України про використання реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі). Порушення, вчинене повторно, тягне за собою штраф у 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг). За кожне наступне здійснене порушення – у п’ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

По-друге, згідно зі статтею 163-15 Кодексу Адміністративних правопорушень, за перевищення граничних сум розрахунків готівкою встановлений штраф, який накладається на фізичну особу-підприємця, посадових осіб юридичної особи, в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваного мінімуму (1700 – 3400 грн). А в разі повторного порушення – розмір штрафу вже буде в межах від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів (8500 – 17000 грн). До адмінвідповідальності за перевищення граничних сум розрахунків готівкою залучаються юрособи та фізичні особи – підприємці.

Оскільки обмеження встановлені в загальному, то відповідальність за таке правопорушення може наступати як для платників, так і для одержувачів готівкових коштів. У той же час, рядові фізособи (не підприємці), а також самозайняті особи (приватні нотаріуси, лікарі, адвокати і тд) не є суб’єктами відповідальності за цією статтею.

Цікаво й те, що адмінстягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення. Значить, вже через 2 місяці після покупки шуби за 60 тисяч гривень готівкою ніякої штраф нікому не світить.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...