820 подій, 1000 учасників та 40 локацій – стартував 26 Book Forum

18 вересня у Львові стартувала найбільша книжкова подія України 26 Book Forum.

Цьогоріч фестиваль представить понад 800 подій у 30-ти локаціях Львова. Участь у Форумі приймуть 1000 учасників.

“Це автори, видавці, ілюстратори, перекладачі, журналісти, культурні менеджери, активісти та спікери. Цьогоріч майже сотня авторів приїдуть до нас за кордону. Це ті імена, про які я думати боялась рік тому. Арундаті Рой – індійська екофеміністська письменниця, активістка з питань соціальної справедливості та економічної нерівності. Азербайджанський письменник та журналіст Єльчин Сафарлі, лауреат міжнародних премій. Мар’ям Петросян – вірменська письменниця, яка працює у жанрі магічного реалізму. Входить у топ-10 опозиційних до влади Кремля російськомовних письменників. І звісно, найважливіший та найочікуваніший гість, про присутність якого на Форумі ми не моглий мріяти 10 днів тому – Олег Сенцов”,- розповідає організаторка Софія Челяк.

“Вперше я буду спостерігати за Book Forum ззовні, а не з середи, але переконала, що всі ті цінності, які були закладені мною впродовж 25 років будуть зберігатися завжди. Це — свобода, гуманізм, толерантність. Команда працює над розвитком книжкового ринку, розвитком людського капіталу завдяки всьому тому¸ що роблять видавці, автори і бібліотекарі. Дуже радію, що цю ініціативу кожного року підтримує все більше і більше людейʺ, — зазначила засновниця Book Forum, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Зокрема рамках цьогорічного Форуму відбудеться презентація короткого списку Премії Міста літератури ЮНЕСКО 2019, друга після Шевченківської літературної премії в Україні. Вона присуджується авторові або перекладачеві за оригінальний або перекладний художній твір, який вперше опублікований українською мовою у попередньому році. Заснована Львівською міськрадою минулого року.

“У 2015-му Львів отримав дуже важливий статус Міста літератури ЮНЕСКО. У великій мірі він отримав цей статус завдяки Форуму видавців. В рамках цього статусу у цьогорічному Book Forum будуть представлені 5 міст літератури ЮНЕСКО. Це будуть 3 міста з Великобританії, одне із них у Шотландії, одне з Польщі, ще одне Німеччини. Таким чином вибудовується дуже сильна мережа, яка має вкрай важливе значення. Премію, розміром у 150 тисяч гривень, найбільшу міську літературну премію вручатимемо вже цієї осені. А короткий список претендентів, які будуть змагатися за премію оголосимо у цю неділю, в останній день Book Forum”, – зазначив заступник голови Львова Андрій Москаленко.

Цьогоріч 26 Book Forum триватиме із 18 по 22 вересня. Організатори – ГО ʺФорум видавцівʺ, Український інститут книги, Львівська міськрада, Львівська облрада, Львівська облдержадміністрація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація. Форум підтримує Українського культурний фонд.

20 вересня у Львівському театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться музично-поетично симфо арт-концерт “Чубай. Україна. Любов”, а також презентація нового проекту та альбому-книжки Соломії Чубай POETY.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.