Імпічмент Трампу: що загрожує президенту США і наслідки для України

Конгрес США ініціював розслідування дій президента Трампа, підсумком якого може стати рішення про імпічмент. Причина – скандал через розмову Трампа і Зеленського, в якій глава Білого дому вимагав почати розслідування проти Байдена – свого конкурента на виборах.

Чи справді загрожує Трампу імпічмент і як це вплине на його шанси на виборах – в матеріалі 24 каналу.

Спроба номер два
У 2017 році Трамп уже був на межі ініціювання імпічменту. Причиною стало розслідування втручання російських хакерів у виборчий процес у США, яке тривало два роки. Спецпрокурор Роберт Мюллер представив звіт, де наголошувалося, що виявлено багато випадків контактів команди Трампа з росіянами під час президентської кампанії 2016 року. Водночас розслідування не виявило ознак змови кампанії Трампа з російським урядом, а також втручання у правосуддя з боку нинішнього президента США.

Другу спробу спричинила телефонна розмова Трампа і президента Зеленського 25 липня. За даними американського розвідника, Трамп вимагав від Зеленського порушити кримінальне провадження щодо демократа Джо Байдена – головного конкурента Трампа на майбутніх президентських виборах – у рамках викорінення корупції в Україні. Палата представників Конгресу США 24 вересня ініціювала формальне розслідування дій президента Дональда Трампа Спікер Палати представників оголосила про початок процедури імпічменту Трампа, що може завершитися рішенням про імпічмент. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі звинуватила Трампа в порушенні конституції та присяги.

До імпічменту не дійде, але рейтинги Трампа і Байдена знизяться
Спеціалісти підкреслюють: процедура імпічменту президента США – тривала. Як зазначає юрист Олександр Марусяк, суть імпічменту полягає в тому, щоб усунути певного посадовця із займаної посади або примусити його таким чином піти у відставку. За словами юриста, імпічмент проти Трампа буде успішний тоді, коли Конгрес знайде неспростовні та очевидні докази вчинення ним злочину, які вже не зможуть проігнорувати сенатори. А поки що, скільки не було розслідувань у Конгресі, таких доказів не було надано.

До того ж, на його думку, зважаючи на більшість республіканців у Сенаті, сумнівно, що вони захочуть увійти в політичну історію США як ті, хто вперше усунули з посади президента зі своєї ж партії.

Політичний експерт Сергій Постоловський зазначає: до імпічменту Трампу через його розмову із Зеленським не дійде. Але скандал можна вважати початком передвиборчої президентської кампанії в США.

Історія з ніби вимогою Трампа до Зеленського порушити кримінальне провадження щодо демократа Джо Байдена впливатиме на імідж і рейтинги обох претендентів на пост глави Білого дому. Це може призвести до того, що Трамп і Байден не виграють внутрішньопартійний праймеріз, а відповідно – і вибори,
– вважає Сергій Постоловський.

Політичний аналітик Микола Бєлєсков підкреслює: у Байдена ситуація не надто оптимістична. Він залишається найпопулярнішим кандидатом від Демократичної партії. Втім, представниця від демократів Елізабет Уоррен в Айові, де проходитиме перший праймеріз, випереджає Байдена. Тому невідомо, чи вийде він переможцем праймеріз від Демократичної партії.

Ситуацію із скандалом навколо розмови Трампа і Зеленського Байден використає в боротьбі проти нинішнього глави Білого дому. Хоча для американців на виборах важливішими і вирішальними будуть питання внутрішньополітичного порядку денного. За рік українська тематика може відійти на дальній план,
– вважає Микола Бєлєсков.

Аналітик додає: в Трампа поки явних конкурентів серед республіканців немає. До того ж, виборці Республіканської партії пробачали Трампу і не таке. Хоча цілком імовірно, що американці можуть переоцінити ставлення до Трампа.

Україна не втратить підтримку США, але стане джерелом проблем для Трампа
Фахівці наголошують: у цій ситуації більше треба переживати за українського президента Зеленського. Сергій Постоловський зазначає: глава України в дуже непростій ситуації. Зеленському треба абстрагуватися і зайняти нейтральну позицію щодо республіканців і демократів.

Микола Бєлєсков вважає, що Трамп у зв’язку із скандалом зненавидить Україну. Для нього наша держава стане джерелом проблем. Хоча, на його думку, Зеленському, можливо, вдасться встановити персональні гарні відносини з Трампом відносини.

Головне завдання України – уникати різких заяв щодо США і розслідування Палати представників щодо Трампа. Щоб не сталося так, що демократи почнуть використовувати Україну в боротьбі з Трампом. Це теж небезпечно. Трамп – не вся Республіканська партія. А Україні не можна втрачати підтримку ні демократів, ні республіканців,
– переконаний Микола Бєлєсков.

Імпічмент Трампу навряд чи оголосять. До виборів у США залишився рік, і за цей період таку процедуру складно довести до кінця. Крім того, повного завершення процедури імпічменту відносно президента США не було. Важливо Україні утримати свій статус стратегічного партнера США на європейському континенті.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.