Скандальна розмова Трампа і Зеленського: з’явився текст скарги на главу Білого дому

Текст скарги, з якої почався український скандал у Вашингтоні, вже опублікований. В основному, у ньому йдеться про перебіг телефонної розмови українського та американського лідерів. Втім, серед приміток, є інформація про існуючу модель впливу на український уряд з боку Трампа та його адвокатів.

Так, документ оприлюднили на сайті Палати представників США 26 вересня. Нагадаємо, що його автор – неназваний співробітник розвідки Сполучених Штатів Америки.

У ході своїх офіційних обов’язків, я отримав інформацію від декількох американських урядовців про те, що президент США використовує силу свого офісу, аби вимагати втручання від іноземної держави на вибори у США в 2020 році. Цей тиск, поміж іншим, включає в себе вимогу від цієї іноземної країни розслідувати справу одного з головних політичних суперників президента
– мовиться у тексті.

Повний текст скарги
Високоповажному Річарду Берру, голові спеціального комітету з питань розвідки Сенату США

Високоповажному Адаму Шіффу, голові спеціального комітету з питань розвідки Палаті представників США

Шановні голови Берр та Шіфф,

Доповідаю про “невідкладне питання” згідно з процедурою, вказаною у збірці законів США параграф 3030 (k)(5)(A). Цей лист є незасекреченим без додатків до нього.

Під час виконання своїх обов’язків я отримав інформацію від багатьох урядових чиновників, що президент США використовує владу, аби схилити уряд іноземної країни для незаконного втручання у виборчу кампанію 2020 року. Цей вплив включає в себе, зокрема, тиск на іноземну країну з метою проведення розслідування щодо одного з головних політичних опонентів президента. Особистий адвокат президента, пан Рудольф Джуліані, є ключовою особою в цій спробі тиску. Також виглядає на те, що до цього залучено генерального прокурора Барра.

Протягом 4 останніх місяців понад пів дюжини американських чиновників проінформували мене про різні факти, пов’язані зі спробою тиску. Інформація, викладена тут, була передана мені в процесі офіційної співпраці між агентствами. Це є звичною процедурою для американських чиновників, які відповідають за певні регіональні або функціональні сфери обмінюватись такою інформацією з метою аналізу та інформування тих, хто приймає рішення.
Я не був прямим свідком більшості подій, які тут викладено. Щоправда, я вважаю свідчення своїх колег достовірними, майже у всіх випадках перекази фактів багатьох чиновників узгоджують одні з одними. На додачу, значна частина інформації не суперечить інформації, яка вже озвучувалась публічно.
Я глибоко занепокоєний тим, що дії, описані нижче, становлять “серйозну або кричущу проблему, зловживання або порушення закону або указу президента”, який “не включає різницю в думках щодо справ державної політики” відповідно до визначення невідкладного питання у збірці законів США параграф 3030 (k)(5)(A). Тому я виконую свій обов’язок доповісти про це, використовуючи відповідні юридичні інстанції, відповідним органам влади.

Я також стурбований, що ці дії несуть загрози для національної безпеки США та підривають зусилля уряду США знизити та протистояти іноземному втручанню у вибори.
Наскільки мені відомо, цей документ не є засекреченим окрім додатка. Я намагався дотримуватись вимог щодо засекречених документів, вказаних в директиві 13526 та відокремити інформацію, щодо якої я знаю точно, або маю підстави вважати такою, що має бути засекреченою в цілях національної безпеки.

Зазначимо, що скаргу про тиск Трампа на Зеленського вже передали до Конгресу. Документ надав Офіс директора Національної розвідки США. Члени Конгресу можуть використати її на слуханні 26 вересня.

Зазначимо, що скаргу про тиск Трампа на Зеленського вже передали до Конгресу. Документ надав Офіс директора Національної розвідки США. Члени Конгресу можуть використати її на

Що відомо про скандальну розмову Зеленського з Трампом?У липні під час телефонної розмови Дональд Трамп нібито пообіцяв Володимиру Зеленському, що стосунки між країнами покращаться, якщо Україна поновить розслідування у справі газової компанії Burisma. До цього причетний син головного суперника Трампа на президентських виборах Джо Байдена, Гантер Байден. Розслідування справи може негативно вплинути на рейтинг суперника Трампа, що вважають втручанням у президентські перегони.

Через телефонний скандал спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту президента Дональда Трампа.

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Зеленського з Трампом. Повний текст українською мовою – читайте тут. Стенограма розмови американського і українського президента засвідчує, що Дональд Трамп таки говорив Володимиру Зеленському, що “було б добре”, якби той вивчив справу Джо Байдена.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.