У лісі знайшли невідомі документи УПА

Невідомі документи УПА, знайдені нещодавно селянами у Стратинських лісах на Івано-Франківщині передали Центру досліджень визвольного руху.

Один з архівів знаходиться у поганому стані. Дослідники зазначають, що реставрувати його неможливо. Другий зберігся добре, пише Історична Правда.

Документи датуються 1945 – 1946-ми. Це звіти підпілля та підрозділів УПА західноукраїнських областей та Закерзоння, пропагандистські матеріали польською мовою. Всередині знайшли й підпільні гроші та боргові документи.

Значна кількість листів присвячена виборчій кампанії до Верховної Ради УРСР 1946-го. Вона мали за мету легалізацію радянської влади в Західній Україні. Відповідно в УПА ставили завданням її зірвати.

Генеральний директор Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” Руслан Забілий розповідає, що на теренах Рогатинського району та його лісів часто перебувало вище керівництво ОУН та УПА. Припускає, що архів призначався для них. Деякі згортки містять адресу “АА” та “612”. Кому належали ці адреси невідомо – дослідники встановлять це пізніше.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.