Мені пофіг, з ким буде перемир’я, – Зеленський у Золотому посперечався з бійцями

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Золотого-4 на Донбасі заявив, що йому все одно з ким Україна буде підписуватиме перемир’я. Головне для держави – повернути території і припинити війну, в якій гинуть люди.

Про це Зеленський сказав добровольцям у Золотому, які виступають проти розведення військ біля селища. Відео розмови гаранта з бійцями опублікував телеграм-канал “Останній блок-пост #Ні_Капітуляціїї”.

Ветерани наголосили, що ті, хто йдуть до перемир’я шляхом розведення військ, або ж іншими способами, лише задовольняють потреби ворога і в результаті програють ще більше.

За словами ветеранів, Україна підписуватиме перемир’я не з окупаційними “Л/ДНР”, а з Росією.

Та мені пофіг з ким воно (перемир’я, – 24 канал) буде. Нам з вами пофіг. Нам треба території повернути та припинити вбивства,
– сказав Зеленський.

У відповідь на це один з бійців сказав, що коли Україна намагається швидко досягнути перемир’я, то лише заганяє себе в певні рамки.

Відео словеслної перепалки Зеленського з добровольцями у Золотому-4

Повний діалог Зеленського з добровольцями:
Боєць: … Ми заплатили дуже велику ціну. Тут зараз є люди з мого підрозділу. Ми під час операції в Широкиному (наступальна операція з визволення селища у 2015 році) втратили двох наших побратимів. І якщо зараз буде це розведення і знову доведеться забирати ці висоти, втрачати друзів – я, чесно кажучи, цього не хочу. Тому я кажу, Ваш попередник вже робив такі кроки. Але треба з розумом відноситися до всього, що відбувається.

Зеленський: Я не думаю, що я дурний. Вибачте мені, я з усією повагою ..

Боєць: ну, я намагався натякнути…

Зеленський: У вас вийшло. Тому я приїхав говорити саме з людьми, які тут живуть. Запитати, яке їх відношення в цілому, що вони про це думають (розведення військ). Чи є якась статистика пострілів, як вони до нас ставляться? Як вони поважають наших військових?

Я хотів сам побачити їх ставлення. Я не знаю, хлопці, може вони вам, як ви говорите, весь тиждень говорили, що не треба відводити війська.

Боєць: Не тиждень, більше.

Зеленський: Люди хочуть відведення. Я розумію, про що ви кажете: аби дійсно не було серйозних помилок, втрат і таке інше. Але мені здається, що ми всі повинні робити усе, аби закінчити війну.

Але тут (на Донбасі) все ж наші військові, вони тут головні. У нас тут є і командувач ООС, і командири. Вони займаються саме безпекою і вірю нашим військовим. Ви теж воювали і теж відноситесь до української армії з повагою. Але вони там, на передовій, на “нульовій”.

До речі, ми (керівництво держави) теж вчора, 25 жовтня, були там. А ви, до речі, ходили туди (на передову до бійців ООС)? Саме тут ходили?

Боєць: Ну так. Вчора якраз ходили туди, спілкувалися.

Зеленський: Там всі нормальні хлопці, всі живі.

(…)

Боєць: Коли Ви кажете про місцеве населення, при всій повазі до місцевих людей, вони не військові. І тому, можливо, не розуміють, до чого можуть призвести певні дії. Це перше. По-друге, тут є люди, які дійсно підтримували Україну і всі знають про це.

Зеленський: Так вони ж українці!

Боєць: Ну звичайно. Ми про це і кажемо: якщо Ви помилитесь, то жертви будуть не тільки серед військових, які свідомо йдуть на службу Батьківщині і готові втрачати своє життя за неї. У тому випадку цивільні місцеві люди теж можуть заплатити життям за свою позицію, проукраїнську позицію, яку ми з вами підтримуємо.

Зеленський: У нас з вами тільки така позиція і є. Ми з вами не те, що підтримуємо, у нас просто українська позиція.

Боєць: Я про це і кажу, що треба усвідомлювати всі ризики. І всі ці жертви – вони недопустимі.

Зеленський: Ці жертви мені щодня приходять СМСками, і ви про них знаєте. Вони й зараз є.

Боєць: Але є історія. Ті, хто йдуть такими шляхами до перемир’я, намагаючись швидко вирішити питання, як правило отримують і ганьбу, і подальшу війну.

Зеленський: Ви про мене зараз?

Боєць: Та я не про Вас, це з історії. Просто ми бачимо, як поводить себе Росія щодо Абхазії, Карабаху тощо. Колись з ними якесь перемир’я було? Давайте будемо реалістами, це перемир’я буде підписане з Росією, а не з так званими “ЛНР” чи “ДНР”.

Зеленський: Та мені пофіг з ким воно (перемир’я) буде. Нам з вами пофіг. Нам треба території повернути та припинити вбивства, правильно?

Боєць: Просто коли ми намагаємось швидко це зробити, ми самі себе заганяємо в рамки певні.

Розведення сил на Донбасі: що треба знати
1 жовтня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське на Донеччині та місті Золоте Зеленський оголосив про початок розведення військ на Донбасі: коли стартує на Луганщині. Це – одна з необхідних вимог для того, щоб відбулася зустріч у нормандські форматі.
Міністр оборони Андрій Загороднюк уточнив, що українські військові відійдуть на відстань, яка дозволить одразу повернутися назад у разі порушення домовленостей російськими окупаційними військами.
Розведення сил і засобів мало б стартувати через 7 днів повної тиші на Донбасі. Проте цього досі не відбулося, оскільки проросійські бойовики не припиняють вести вогонь.
Низка громадських активістів та учасників бойових дій виступили проти розведення військ, називаючи цей процес “капітуляцією перед Росією”. Зокрема, на початку жовтня ветерани бойових дій на Донбасі прибули Золоте Бійці будуть у Золотому, поки влада не передумає відводити війська: Чумак застеріг від криміналу і заявити, що залишатимуться там до тих пір, поки керівництво України офіційно не відмовиться від ідеї відведення військ і формули Штайнмаєра, або до повернення ЗСУ на позиції в разі, якщо відведення все ж відбудеться.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.