Путін втратить все: У Зеленського дозрів потужний план. Українці повернуть своє

Глава держави виділив три етапи на шляху реінтеграції регіону. Держава розраховує на повноцінне повернення Донбасу, зазначив він.

Президент Володимир Зеленський під час Форуму єдності в Маріуполі в середу, 30 жовтня, назвав три етапи на шляху до миру на Донбасі.

“Перший етап – це завершення гарячої стадії і припинення вогню. Ми впевнені, що обов’язково досягнемо цього найближчим часом”, – сказав він.

“Другий невід’ємний етап – примирення людей, пошук консенсусу. Скільки часу потрібно, щоб загоїлися рани? Це складний, нейрохірургічний процес. Це як тримати сірники біля відкритої каністри бензину – один необережний рух, одна неправильна заява може все перекреслити і відновити гарячу стадію конфлікту”, – сказав президент.

“І третій – безпечна реінтеграція не на папері, а реальна. Є багато світових прикладів, коли гостру стадію конфлікту вдалося припинити і навіть відбулося часткове примирення. Але не сталося головного – повернення території”, – сказав Зеленський.

За словами Володимира Зеленського, Україну такий варіант не влаштовує, адже держава розраховує на повноцінне повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей.

“Після п’яти років війни має нарешті з’явитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і – нагадую – Криму. Держава повинна не тільки пояснювати свої кроки, воно повинно знайти правильні шляхи разом з суспільством, ініціювати масштабний національний діалог”, – стверджує президент.

Підсумовуючи, Володимир Зеленський зазначив, що стратегія повинна включати чотири обов’язкових складових: прозорість, консенсус, реалізм та імплементація, і визнав, що реінтеграція не буде простою.

“Помилково думати, що ми швидко і легко повернемо Крим військовим шляхом. Потрібно розуміти, що вже завтра на окупованій території Донбасу всі люди не заговорять українською мовою. Ми не повинні тішити себе цими ілюзіями”, – резюмував глава держави, виступаючи на форумі в Маріуполі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.