Що їсти, щоб не хворіти — в яких продуктах найбільше вітаміну С

Вітамін C не накопичується в організмі, а розчиняється у воді і виводиться назовні за один день. Але він абсолютно незамінний для нашого здоров’я: зміцнює імунітет, бореться з вільними радикалами, допомагає засвоюватися залізу і бере участь у виробленні антистресових гормонів.

Добова потреба вітаміну С у дорослої людини – 45-70 мг. Вагітним і жінкам, які годують, часто страждають від анемії, потрібно трохи більше – від 70 до 100 мг. Дітям постарше буде потрібно від 40 до 50 мг вітаміну, а немовлятам достатньо 30-35 мг.

1. Шипшина
Всупереч поширеному стереотипу, лідером за вмістом вітаміну C є зовсім не лимон, а шипшина. Причому в сухих плодах його кількість значно вища, ніж у свіжих: 1200 мг/100 г проти 470 мг. Хочете швидко поповнити запас корисної речовини? Випийте чаю!

2. Солодкий червоний перець
Цей продукт займає другу сходинку вітамінного хіт-параду. Вміст вітаміну C в 100 г перцю – 250 мг, тому зовсім не зайвим буде побалувати себе свіжим салатом, або похрумтіти перчиком в якості закуски.

3. Чорна смородина і обліпиха
Бронзову медаль у рейтингу продуктів отримують ягоди обліпихи, чорної смородини, в 100 г яких міститься 200 мг вітаміну С. Закривайте на зиму варення, пийте чай і насолоджуйтеся богатирським здоров’ям: застуди обійдуть вас стороною.

4. Зелень петрушки
150 мг вітаміну С на 100 г петрушки – теж відмінний показник, тому вона згодиться не тільки для прикраси святкових страв, але і для повноцінного вживання в їжу. До того ж, петрушка відмінно піднімає гемоглобін, освіжає подих і нормалізує тиск.

5. Брюссельська капуста
У 100 г брюссельської капусти міститься 120 мг вітаміну C. Якщо ви рідко використовуєте цей продукт – перегляньте своє рішення, адже він не тільки корисний, але і дуже смачний. Брюссельську капусту можна додавати в салати, супи, рагу та інші популярні страви.

6. Свіжий кріп
Запашний зелений кріп містить 100 мг вітаміну C в 100 г продукту. В сушеному або замороженому вигляді він хоч і менш корисний, але теж принесе користь організму. Сміливо додавайте кріп в салати, супи і соуси, посипайте ним картоплю і зміцнюйте імунітет.

7. Ківі
Кисло-солодкий фрукт зовсім не даремно увійшов у раціон українців: у 100 г ківі міститься до 90 мг вітаміну C. На відміну від петрушки, брюссельської капусти і шипшини, ківі дуже люблять діти, а значить, їхній вітамінний запас буде поповнюватися без капризів і сліз.

8. Цвітна капуста
Ще один вид капусти, в якому міститься значна кількість вітаміну С (70 мг/100 г). Цвітну капусту можна тушкувати, запікати, смажити у фритюрі, маринувати і варити. Але запам’ятайте: термообробка впливає на вітаміни, і оптимально буде лише злегка ошпарити овоч в окропі.

9. Апельсини, полуниця, суниця
У 100 г апельсина міститься 60 мг вітаміну C. Дев’яту позицію рейтингу фрукт розділив з улюбленими весняними ягодами: полуницею та суницею. З’єднавши ці інгредієнти з ківі, ви отримаєте справжню вітамінну бомбу, яка, до речі, дуже смачна у вигляді салату.

10. Шпинат, хрін
У 100 г шпинату міститься 55 мг вітаміну C. Не подобається шпинат? Можемо запропонувати вам вітчизняний аналог – хрін, в якому вмістилася така ж кількість вітаміну.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.