5 комплексів, нав’язаних жінкам штучно

Це не про целюліт і заміжжя… Втім, чому ні? Колумніст Юлія Верклова вважає, що єдиний надійний спосіб позбутися від комплексів – обзавестися іншими.

20 років тому всі статті про жіночі комплекси виглядали приблизно однаково, і топ-5 нав’язаних гендерних обов’язків були універсальними:

1. Схуднути
2. Позбутися від целюліту
3. Вийти заміж (знайти пару)
4. Підвищити свою сексуальність
5. Надати волоссю додатковий об’єм

А що ви хочете? Це була епоха супермоделей, а жіночі глянцеві журнали жили в основному за рахунок реклами косметичних компаній.

10 років тому жіночі комплекси стали складнішими. Надмірна вага і недостатня сексуальність ще зберігали свої місця в п’ятірці лідерів, але більше половини списку пішло на соціальну тематику.

Пристойній жінці в 10-і роки XXI століття потрібно було:

1. Заробляти добре, але не більше, ніж чоловік (або в усякому разі не афішувати свою перевагу).
2. Бути хорошою матір’ю, не кидаючи роботу.
3. Годувати дитину грудьми на вимогу, але так, щоб не ображати почуття інших ссавців.
4. Навчитися отримувати оргазм.
5. Схуднути.

Цікаво, що цим старим списком вже давно ніхто не користується, але всі продовжують з ним боротися. Боротися легко – і якщо я зараз напишу статтю про те, що жінка не повинна соромитися целюліту і не зобов’язана виходити заміж, то знайду купу прихильників. Але про це я вже писала.
А ось про це – ще ні.

Жінка повинна бути рівною

Приступаючи до статті про стереотипи, нав’язані жінкам, я вже сумніваюся у своїй політкоректності: а чому саме «жінкам»? Чоловікам хіба комплексів не нав’язують? З них хіба суспільство не вимагає кубиків на животі і доходу від 1000 доларів на місяць? І чи не є сама по собі стаття в заголовку дискримінацією?
Я навіть була в числі тих, хто обурювався, що при збільшенні пенсійного віку його не зрівняли для обох статей …

У вітчизняній історії цей прийомчик не вперше застосовується: як тільки через війну, революції або еміграції виникає нестача чоловіків на важких роботах – відразу всі рівні! І якщо ти не можеш робити все те, що раніше робили чоловіки (водити трактор або мерседес, керувати літаком або авіакомпанією, стояти в транспорті або на сторожовий вишці), то начебто вже і не молодець.

Буквально сьогодні: їду в метро, ​​сиджу. Чоловіки з усіх боків теж сидять. Заходить в вагон бабуся з паличкою. Сидимо. Усе. Я – тому що кругом чоловіки, бо всі рівні. Я встаю, а що робити. Ми всі рівні, але бабусю з паличкою шкода.

Жінка повинна бути стрункою

Гендерна рівність досягла таких висот, що навіть комплекси вже за ознакою статі не діляться… Сподіваючись, що у нового покоління більше ясності в цьому питанні, я спробувала витягнути інформацію з сина-старшокласника.

– Син, – кажу, – як думаєш, які комплекси суспільство нав’язує сучасним жінкам?
– Жінкам? – він зависає на пару секунд … – Жінкам, мені здається, в основному на прес. Може, ще на ноги.

Бодіпозітів, звичайно, переміг, але пропаганда ЗСЖ перемогла і його! Кардіологи і ендокринологи кажуть, що вісцеральний жир (той, який в області живота) – основна причина діабету і атеросклерозу. Так що жінкам наполегливо пропонують комплекс на прес і (за бажанням) на ноги. А чоловікам – теж на прес і неодмінно на біцепс. Обсяг біцепса – це обчислювана і соціально схвалювана ознака чоловічої краси.

Жінка повинна бути гладкою

Це один з найбільш непереможних стереотипів! Якщо ви прийшли в спортзал, а у вас талія 100 см, то фітнес-спільнота прийме вас зі схваленням і підтримкою. Навіть якщо ви при таких габаритах наділи топік і шортики – вас будуть поважати за незалежність і відсутність комплексів.

Але якщо ви (в шортиках і топіку) НЕ поголили ноги і пахви – від вас всі відвернуться! І потім ще довго будуть обговорювати «цей жах» у роздягальні і в соцмережах. Бо субкультура натуристів поки ще дуже слабка, знайти соратників – справа важка.

Навіть найзапекліші пропагандисти бодіпозітіва і природної краси не ризикують виходити в світ без епіляції. Хоча, здавалося б, «моє тіло – моє діло».

Жінка повинна бути в Instagram

«Не запостив – значить, не було!» – один з головних невизнаних комлексів нашого часу. Причому зауважте: дієслово вживається виключно в жіночому роді. Чоловікам ще можна реалізовуватися в реалі, а жінкам, які ось тільки що позбулися майже від всіх стародавніх комплексів, знову важливіше здаватися, ніж бути.

Ти можеш не робити макіяж, але повинна вміти користуватися всіма фільтрами і додатками, щоб створити потрібний образ на фотографії. У реальному світі всім байдуже, у що і почому ти одягаєшся, але в інст передплатники розважаються тим, що вгадують бренди і ціни твоїх спідничок і чобіт.

Ходити чи на побачення – твоя особиста справа, але твоя репутація сильно залежить від того, один або два келихи з шампанським ти викладеш в історії … Тебе немає в Instagram? Вважай, що тебе взагалі немає, тому що рідкісний чоловік ризикне в реалі зв’язатися з дівчиною, про яку не можна добути додаткову інформацію, і жоден роботодавець не стане покладатися на відомості, викладені тільки в резюме.

Жінка нікому нічого не винна

За соцмережах кочує мем: «Від жінки чекають, що вона буде працювати так, немов у неї немає дітей, ростити дітей так, ніби не працює, і виглядати так, немов у неї немає ні дітей, ні роботи».

Від жінки дійсно всього цього чекають! Тільки не суспільство в цілому, а окремі його сегменти. Роботодавець чекає, що вона на роботі буде працювати. Законні очікування.

Домогосподарки матусі в шкільних чатах – що вона «буде брати участь в житті класу». Теж справедливо.
Передплатники в Instagram лайкають тільки красиві фотки.

Жінка, яка намагається догодити одночасно всім, перебуває в постійному стресі, їй здається, що «суспільство» тисне і нав’язує.

Але якщо вона вирішує, що «нікому нічого не винна» – то відразу відчуває себе всіма знедоленою.
Але ті, хто вибрав сторону і визначився з пріоритетами, зазвичай не помічає тиску ззовні. Кому-то треба бути належним – за це отримаєш підтримку. Кар’єристки прогулюють батьківські збори, пишаються своїми досягненнями в бізнесі і дружать із собі подібними – їм все одно, що про них говорять в батьківських чатах. Активні батьки дружать з учителями, бачать, як ростуть

діти, але високих посад не займають – і їм не важливо, що з цього приводу пишуть кар’єристки в своїх інстаграмах.

Світ не монолітний. І в цьому його принадність. Якщо добре пошукати, завжди можна знайти людей, чиї уявлення про добро чи зло приблизно збігаються з твоїми … Якщо, звичайно, мова не йде про неголені пахви.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.