Сенцов отримав премію імені Магнітського: “Тепер у Росії бояться вбивати людей”

Звільнений з російського полону український режисер Олег Сенцов 14 листопада отримав у Лондоні міжнародну премію імені Сергія Магнітського. Цю нагороду Сенцову присудили ще у 2018 році, але режисер тоді ще був у полоні, тож не міг отримати її особисто.

“Дякуючи Магнітському, російська система не стала м‘якшою, але тепер вони бояться вбивати людей. Можливо, завдяки Сергію я і залишився живим”, – сказав Сенцов на врученні премії.

Він наголосив, що увага всього світу сьогодні має бути прикута до невинних, які прямо зараз сидять у російських в’язницях.

Режисер також поділився у своєму фейсбуці фотознімками на нагородження. Разом із Сенцовим на події була його донька Аліна.

Додамо, що у 2018 році лауреатами премії Магнітського також стали правозахисниця Зоя Свєтова, гватемальські юристи Жозе Роландо Альварадо і Вікторія Сандовал, британський журналіст Еліот Хіггінс, російський опозиціонер Олексій Навальний. Посмертно нагородою відзначили американського сенатора Джона Маккейна.

За що присуджують премію імені Магнітського?
Премія імені Магнітського була заснована в 2015 році. Вона присуджується за видатні заслуги у сфері журналістських розслідувань, за досягнення в галузі захисту прав людини, за видатний внесок у глобальну кампанію у справі Магнітського, за кращу адвокатську діяльність по захисту прав людини не тільки в Росії, але і в інших країнах.

У 2015 році премія була вручена вперше – посмертно її присудили вбитому російському опозиціонеру Борису Нємцову.

Хто такий Сергій Магнітський?
Російський юрист, який помер у 2009 році у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан здоров’я Магнітського, щоб змусити замовкнути юриста щодо виявлених ним податкових зловживань працівниками правоохоронних органів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.