Хто в січні ризикує залишитися з чорним екраном і куди зникне безкоштовне ТБ

Під ялинку: Чому найкращим подарунком стане супутниковий приймач

Медіаринок України переживає ряд історичних змін. Одна з найважливіших відбудеться 20 січня 2020 року, коли 4 медіагрупи: «Медіа Група Україна» ( «Україна», НЛО TV, «Індиго»), «1 + 1 Media» ( «1 + 1», «2 + 2», ТЕТ, УНІАН, «Плюсплюс», «Бігуді»), StarLightMedia (СТБ, «Новий канал», ICTV, М1, М2, «оце ТБ») і Inter Media Group ( «Інтер», НТН, К1, К2, « Мега »,« Піксель », Zoom, «Enter-фільм ») закодують свій супутниковий сигнал.

Звичайному глядачеві можуть бути незрозумілі причини і слідства телевізійних процесів, через які проходить ринок. Однак вони є, адже медійники, крім запуску платної моделі споживання телевізійного контенту (PayTV), хочуть упорядкувати і правила гри на ринку, що, в кінцевому рахунку, повинно привести до розвитку і зростання виробництва якісного локального контенту. До того ж це не наше ноу-хау: за кордоном закодований супутник –рішення, до якого країни прийшли багато років назад.

Варто відзначити, що кодуються більшість загальнонаціональних, але не всі українські канали. У відкритому доступі залишаться «Громадський» (UA: Перший і інші канали групи) і частина інформаційних телеканалів.

Отже, основними кроками по становленню ринку PayTV в Україні є відключення аналогового сигналу (відбулося в 2018 році), кодування супутникового сигналу медіагруп, перехід каналів в HD і боротьба з піратством.

Кодування супутникового сигналу медіагруп
Настає найцікавіший етап, до якого медіагрупи почали готуватися з початку 2019: були закуплені супернадійні системи кодування Verimatrix, що запобігають кардшаринг, офіційні дистриб’ютори завезли рекордну кількість сет-топ-боксів, а DTH оператори (XtraTV і Viasat) активно вибудовують мережу дистриб’юторів і вже потирають руки в очікуванні припливу абонентів.

Що ж станеться 20 січня 2020? О 03:00 відбудеться кодування супутникового сигналу, і улюблені топові українські канали зникнуть з ефіру. А буде такий «армагеддон» у 4,2 млн домогосподарств, які використовують безкоштовний супутниковий сигнал. І щоб уникнути цього, бажано вже зараз визначитися з вибором телевізійної послуги. На абонентах, які вже платять за ТБ, кодування ніяк не відіб’ється.

Які є пропозиції на ринку? У чому їх плюси-мінуси? Давайте розберемося.

Ефірне цифрове телебачення / Т2
Ефірне цифрове ТБ – Т2 від провайдера «Зеонбуд» характерно тим, що абонентська плата не стягується.

З вхідних витрат – ефірна антена, яка вимагає установки, і якщо телевізор без цифрового приймача, потрібно додати ще зовнішній прилад.

На території України таким чином можна отримати 32 телеканалу та місцеві телепрограми.

Даний тип прийому може стати гарною альтернативою для тих, хто вирішить попрощатися із супутником.

Плюс – відсутність абонплати. Мінус, якщо ви звикли до більшого розмаїттям каналів, то незабаром доведеться задуматися про підключення до ще одного провайдеру. Та й якість в пакеті «Зеонбуду» залишиться SD, а українські телеканали в HD-якості в пакет Т2 не потраплять.

Супутникове телебачення
Поміняти супутник на супутник може стати простим і логічним рішенням.

Для цього необхідно замінити старий супутниковий приймач (який не підтримує систему кодування Verimatrix) новим.

ВАЖЛИВО: Якщо антена вже є, міняти її не потрібно. Якщо антени немає, треба звернутися до фахівців з встановлення та підключення супутникового обладнання.

– Існують варіанти, запропоновані DTH-платформами Xtra TV і Viasat. Вони можуть запропонувати вам самостійну заміну сет-топ-боксу або виклик майстра, який допоможе все налагодити. Потім потрібно вибрати пакет телеканалів і внести абонентську плату, варіюється вона від 49 до 249 грн. Сет-топ-бокс можна придбати за 1099 грн або ж взяти в оренду, від 30 грн в місяць.

Плюси цього рішення – надійність, гарантія якості і підтримка. Мінус – стартові витрати.

– Далі варто звернути увагу на сертифіковані приймачі з підтримкою системи кодування Verimatrix, які будуть поширюватися в роздрібних мережах під торговою маркою «УТБ». Ціна – 1099 грн. Вони запропонують на вибір одну з DTH-платформ Xtra TV і Viasat. Ці приймачі можна встановити самостійно і підключити пакет Xtra TV або Viasat, керуючись простими інструкціями або зателефонувавши в службу підтримки та поговорити з оператором.

З цим рішенням ви отримуєте всі привілеї підключення до однієї з DTH-платформ, плюс можливість самостійного вибору і настройки. Що в підсумку цілком непогано. До того ж кожна з платформ, щоб привернути до себе абонентів, буде зараз пропонувати вигідні рішення ( «плюшки» для клієнтів). Наприклад, Xtra TV вже зараз пропонує 5-денний промоперіод на всі канали. А ще, є ряд спеціальних пропозицій для тих, хто вперше з’єднується зі службою. Абонент Xtra TV зможе дивитися канали ще й на додаткових екранах – скачавши додаток для Smart TV (на базі Android) – мобільному телефоні і планшеті (IOS, Android), за умови наявності інтернету. Це означає: три екрана при оплаті одного.

– Але і це ще не все. На ринку пропонуються комбіновані сет-

З таким приймачем канали медіагруп можна приймати з ефіру, інші канали, як і раніше, з супутника. Це рішення обійдеться дорожче і може виявитися менш зручним.

ВАЖЛИВО: В Україні є багато територій, де єдиним варіантом отримання ТВ сигналу залишається супутник.

Кабельне ТБ, IPTV, OTT
– Ще одним способом не залишитися без контенту є підключення до кабельного оператора. Для цього досить поцікавитися, які оператори є в вашому домі / місцевості, і подати заявку на підключення.

– Також в багатоквартирному будинку швидше за все є (можливо, і не один) інтернет-провайдер, дізнайтеся, чи надає він абонентам послугу IPTV. Як правило, комплект «інтернет + ТВ» обходиться вигідніше, ніж придбання послуг окремо.

– Якщо ж послуги ТБ у провайдера немає, тоді можна самостійно придбати один з ОТТ-сервісів: Oll.TV, Megogo, Divan.TV або інший. Принцип роботи відрізняється від IPTV тим, що ви не прив’язані до мережі свого оператора і послугу можете отримувати в будь-якій точці України, де є інтернет. Для прийому знадобиться телевізор з SmartTV або приставка на Android і власне доступ до мережі інтернет. З плюсів, ОТТ-оператори дозволяють дивитися послугу ТВ на декількох пристроях одночасно: телевізор, смартфон, планшет, комп’ютер, приставка. Але справедливості заради відзначимо, що супутникові платформи теж навчилися це робити. З мінусів – якість проводового інтернету не скрізь ідеальна, а значить, інтернет-з’єднання може обриватися.

Інформаційна кампанія і блек-аути
Абоненти, які вже платять за ТБ або є користувачами Т2, з інформаційною кампанією не зіткнуться. Всіх інших вже з 4 листопада чекає відключення сигналу, так звані блек-аути: це коли в піку телеперегляду зображення на екрані закривається картинкою з попередженням про швидку кодуванні і рекомендацією звернутися до офіційного провайдера.

Час задуматися і ще раз перечитати пункт «Кодування супутникового сигналу медіагруп».

Подарунок під ялинку
Не позбавляйте себе переваги споживання вітчизняного контенту. Адже телевізор залишається одним з найдоступніших і улюблених розваг українців. Напередодні новорічних свят радимо ознайомитися і вибрати рішення, яке точно підійде вам, батькам, родичам, друзям, і зробити цей чудовий подарунок собі і близьким! Головне, пам’ятайте, що підвищений попит може стати полем для спекулятивних рішень: тому купуйте пристрої тільки в перевірених магазинах електроніки або у офіційних провайдерів ТБ-послуг.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.