В Італії заборонили Nutella через загрозу розвитку раку

Компанію Ферреро, виробника Nutella, звинувачують у тому, що пальмова олія, що використовується в їхній шоколадній пасті, спричиняє рак.

nutella-e1484251316589 (1)

У травні Європейський орган з харчових стандартів попередив: забруднюючі речовини, знайдені у пасті, є канцерогенами. Він попередив, що навіть помірне споживання цих речовин становить небезпеку для дітей і сказав, що, через відсутність остаточних даних, жоден рівень споживання не може вважатися безпечним, – інформує видання The Independent.

Кілька мереж роздрібної торгівлі в Італії, у тому числі найбільша мережа супермаркетів країни Coop, бойкотували поширення продукції, що несе небезпеку для здоров’я.

У відповідь Ферреро запустила рекламну кампанію у спробі переконати клієнтів, що її продукти є безпечними.

Ферреро наполягає на тому, що рішення про збереження пальмової олії у Nutella, попри побоювання щодо безпеки, стосується якості, а не вартості. Речовина використовується для додання пасті текстури, яка не може бути досягнута за рахунок використання інших масел.

За даними Reuters, замінні масла, отримані, наприклад, з соняшнику або ріпаку, також можуть бути використані, але це призведе до збільшення вартості виробництва продукту на цілих $ 22 млн. Ферреро не підтвердив ці цифри.

Центр дослідження раку висловив побоювання у зв’язку зі сполуками, відомими як гліцидилові складні ефіри жирних кислот (GE), які виробляються у пальмовій олії при її нагріванні вище 200 градусів за Цельсієм.

Ці сполуки можна знайти у деяких інших рослинних маслах, маргаринах і перероблених харчових продуктах. Але було виявлено, що їх вміст значно вищий і потенційно більш небезпечний у пальмовій олії.

Всесвітня організація охорони здоров’я та Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй також висловили занепокоєння з приводу GE, але утрималися від попереджень щодо їх споживання.

Це вже не перший раз, що пальмова олія спричинила суперечки. У листопаді Amnesty International висловили стурбованість, що глобальні фірми, включаючи Colgate-Palmolive, Nestle, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser і Unilever, використовували пальмову олію, вироблену восьмирічними дітьми, які працюють у небезпечних умовах на індонезійських плантаціях.

Діти несли мішки плодів пальми вагою до 25кг для сінгапурської компанії Wilmar, дізналися Amnesty.

Пальмову олію вже давно пов’язують із погіршенням стану довкілля, у тому числі з масовим вирубуванням лісу. Ферреро каже, що всі масла, які компанія використовує, приходить зі стійких джерел. Це підтвердив Круглий стіл з питань екологічного виробництва пальмової олії (RSPO).

RSPO зазнав критики з боку багатьох неурядових організацій, які говорять, що його стандарти є занадто низькими і приведення у виконання занадто слабким. Greenpeace зазначив у своїй доповіді у 2013 році «Засвідчуючи руйнування», що стандарти RSPO дозволяють знищувати незаймані ліси, щоб звільнити місце для плантацій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.