“Там моя Катя! Там моя дитина!”: У Мережі обговорюють відчайдушний пост одеситки про пожежу. Сльози і гнів!

Пожежа в одеському коледжі буквально сколихнула всю країну. Але ще більше – місцевих жителів.

Зараз в Мережі активно обговорюють публікацію одеситки, яка написала просто відчайдушний пост, крик душі в соц мережі про пожежу, про постраждалих і про те, чому все так сталося.

Подаємо її слова в оригіналі:

Я хотіла промовчати. З усієї сили. Але не виходить. Не виходить тому, що, як і більшість людей, втомилася від безглуздих смертей, яких можна було уникнути. Тому що вчора, ставши очевидцем, як мама Каті П’яночкіної зривалася з носилок і кидалася в палаючий будинок з криками: “Там моя Катя! Там моя дитина!“, Я не можу не думати і про цю нещасну жінку, і про всіх батьків, які втратили дітей під час пожеж, з яких їх можна було б врятувати – ЯКБИ…

Пожежна охорона жорстко воювала з українським театром. Вимагаючи протигази хитромудрої системи, які не виробляються в Україні, чіпляючись і до просочення, і до вогнегасників. Після “Вікторії” особливо перетрусили всі навчальні заклади на предмет знову-таки просочення, а також вогнегасників та протипожежної сигналізації. Але ось біда – у тієї же пожежної охорони і в помині немає ні протигазів, ні азбестового спецодягу, які значно розширили б їх можливості при рятуванні людей і підвищили особисту безпеку. У них немає сіток-батутів, немає необхідної кількості сходів, по яких можна евакуювати людей з верхніх поверхів, ніхто не додумується навіть просто до брезентових міцних полотен, на які можна було б ловити людей, що добралися до найближчого вікна.

Півміста бачило вчора цю пожежу. Півміста бачило, як її гасили. І півміста розуміло, що – НЕ погасять!!!! ТАК – НЕ погасять: один єдиний струмінь води у вікна останнього поверху, який вже в 11 ранку горить весь по периметру!!!! Чому, чому у нас, які начебто за шість років, крім Церкви і мови, створили “сильну армію”, елементарно не передбачені навіть у проекті вертольоти, які могли б почати гасіння з повітря, не чекаючи, коли будівля вигорить настільки, що гасіння з повітря стане небезпечним?! Впаде дах, говорите?! А то він не впав вчора ввечері, вигорить разом з перекриттями майже дотла! Звичайно, палаючи гігантським багаттям 5-6 годин, він може впасти від декількох тонн води, які на нього обрушать.

Втім, в старих будівлях він може від цього впасти і без всякої пожежі. Тому останнє риторичне питання: чому у нас можливі навчальні заклади в старих будівлях, з одними сходами, вузькими захаращеними коридорами, та ще й різноманітністю сторонніх установ по сусідству?! Ну невже не зрозуміло, що, при всій зовнішній красі, ця будівля потребує перебудови, вона не підходить для навчальних закладів. Навчальний заклад має бути просторим, з декількома сходами і виходами, чітким евакуаційним планом, широкими коридорами і, звичайно, протипожежною сигналізацією.

Про те, що сам характер загоряння викликає питання і як могли фахівці, не маючи можливості через вогонь увійти в будівлю, ще в розпал пожежі “визначити”, що причиною загоряння стала проводка, я питати вже не буду. Це не закінчиться ніколи. НІ-КО-ЛИ.

Тому що поспішають нажертися про запас, тому що не дають спокою золоті унітази, бо… Ви самі знаєте, чому. Але ми можемо зі сльозами безсилля кричати – оснастіть хоча б пожежні частини, одягом, що не горить, протигазами, сходами і батутами, створіть на базі нашого вертолітного аеродрому команду, яка може гасити пожежі з повітря і бути готовими по команді терміново прибути на будь-яку точку в місті, і цим ми зможемо хоча б уникнути зайвих жертв.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.