Скандал навколо закону про автокрісла: Таксисти відмовляються їхати на виклик!

В Україні 20 листопада набрав чинності закон, який встановлює відповідальність водіїв за перевезення дітей в автомобілях без дитячих автокрісел. З одного боку, ініціатива, звичайно ж, правильна. Адже безпека маленьких пасажирів – пріоритет. Але з іншого боку, новий закон всього за пару тижнів роботи спровокував по всій країні десятки скандалів, оскільки служби таксі не хочуть приїжджати на виклик, якщо серед пасажирів дитина: своїх автокрісел у перевізників найчастіше просто немає, а платити штраф нікому не хочеться.

Насправді, перевозити дітей без “використання спеціальних засобів” не можна було і раніше. Це забороняє пункт 21.11 Правил дорожнього руху, в якому написано, що “забороняється перевозити: дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, – у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу“.

Але справа в тому, що, коли водій порушував заборону, ніякої відповідальності за це він не ніс. У законах її просто не передбачили. Саме цю невідповідність виправили депутати і додали до статті 121 Кодексу України про адміністративні порушення частину, яка встановлює штраф у розмірі від 510 до 850 гривень за перевезення дитини без “спеціальних засобів”.

Але законодавець не визначив, що конкретно слід вважати “спеціальним засобом” для перевезення дитини. Понять “дитяче автокрісло”, “бустер”, “люлька” в нормативних актах просто немає. Відповідно, “спеціальним засобом” можна назвати взагалі все що завгодно: від крутого крісла за 20-30 тисяч гривень (є й такі), до простої подушки під спину.

За цю лазівку і зачепилися оператори таксі.

“Жодним чинним нормативно-правовим актом – а саме: Правилами дорожнього руху та Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту – не передбачено, що в автомобілі таксі потрібно перевозити дітей в автокріслах”, – зазначив на своїй сторінці в соцмережах один з операторів служби таксі Києва.

Крім того, змінивши закон, нардепи, очевидно, забули змінити під нього інші нормативні акти. Йдеться про Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту. У цьому документі сказано, що пасажир таксі має право перевозити на руках дитину дошкільного віку на задньому сидінні. І без всяких “спеціальних засобів”. Ось і виходить, що один нормативний акт суперечить іншому.

Втім, поліцейських це не бентежить. У прес-службі патрульної поліції України відрапортували, що за період дії штрафних санкцій, з 20 по 30 листопада, вже складено 61 протокол “за порушення правил перевезення дітей”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.