Психолог пояснила користь та значення обіймів для людини

Сьогодні, 21 січня, світ святкує щорічний День обіймів. Таке свято – не тільки черговий привід нагадати про свою любов дорогим людям, але й задуматися про значення такого її прояву.

Про користь такого вираження почуттів, потребу обіймів та їхню щоденну дозу “Здоров’ю 24” розповіла психолог Ольга Конюх.

“Потреба фізичного контакту природна, бо люди – істоти соціальні. Ми завжди жили групами й питання хороших стосунків були справою виживання. Дотики завжди були на рівні з водою і їжею – нашими базовими потребами”, – зазначила вона.

Обійми викликають певні реакції у нашому мозку, завдяки чому виділяються так звані “гормони щастя”. Найважливіший з них – окситоцин.

“Він бере участь у виробленні молока у матері, стимулює пологи, а ще налагоджує зв’язок з мамою і дитиною, партнерами, друзями. Ця речовина знижує тривогу, дає нам відчуття безпеки й захищеності, сприяє теплому відношенню до того, кого ми обіймаємо. Деякі дослідження показують, що ті чоловіки й жінки, які мають більше тактильного контакту, як правило, перебувають у шлюбі довше. Однак дотики тіла до тіла повинні бути приємними. Якщо ми обнімаємося з кимось просто так, це не матиме користі. Головне, щоб була довіра, адже одними обіймами конфлікти не вирішиш”, – переконана Конюх.

При цьому психолог наголосила, що формальні обійми не дадуть позитивного результату, який можна отримати, роблячи це з людиною, яка нам принаймні друг. Адже ми швидше йдемо на тактильний контакт з тими, кому довіряємо.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.