На Тернопільщині оштрафували матір школяра за вчинений ним булінг однокласника

Збаразький районний суд Тернопільської області оштрафував маму п’ятикласника за цькування ним однокласника.


Встановлено, – повідомляє Інфопростір, – що протягом вересня 2019 року малолітній хлопець, учень 5-В класу Збаразької ЗОШ №1, систематично вчиняв дії, які містять ознаки булінгу стосовно однокласника, а саме: принизливо жартував та ображав його, штовхав, влаштовував бійку, давав стусани та ляпаси.

Відповідно до частини третьої статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення вчинення малолітніми правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на батьків.

В судовому засіданні мати порушника не заперечила вчинення її малолітнім сином адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст.173-4 КУпАП.

Суд визнав жінку винуватою у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 173-4 КУпАП і призначив штраф у дохід держави в розмірі п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.

У 2019 році наТернопліьщині зафіксовано ще 12 випадків булінгу в навчальних закладах
Всі 12 випадків пов’язані із цькуванням дітей однолітками, – розповіла заступниця начальника Служби в справах дітей Тернопільської облдержадміністрації Майя Шимашис.

Всього в нашій області на обліку перебувають 833 дітей, які живуть в складних життєвих обставинах, з них 134 дитини вже зазнали насильства, – озвучує статистику пані Шимашис.

У 2019 році зафіксовано 12 фактів булінгу:

4 випадки — в Тернопільському районі;
3 — в Заліщицькому;
2 — в Зборівському;
1 — Збаразькому;
1 — Монастириському;
1 — Шумському районах.
Всі випадки зафіксовані місцевими відділами поліції, по кожному з них проводять відповідну роботу. Не вдаючись у подробиці, але всі випадки — пов’язані з цькуванням з боку дітей та застосуванням ними ж фізичної сили в школах. В поліцію звертались батьки дітей, – додає чиновниця.

Додатково:
Згідно зі статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена відповідальність за булінг.

Булінг, вчинений дітьми від 14-ти до 16-ти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють. Його розмір, відповідно до закону, становить від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Водночас законом визначено покарання за приховування випадків булінгу педагогічним, керівником або засновником закладу освіти.
Приховання керівником закладу освіти інформації про випадки булінгу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку. Неоподаткований мінімум наразі становить 17 грн.

Звертаємо увагу, що доки дитині не виповнилось 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки. Пам’ятайте, якщо дитина порушує права іншої дитини, вчиняючи над нею насильство (булінг), батьки можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної або цивільної відповідальності.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.