10 речей, які не можуть пояснити вчені

Наука з’явилася через потребу людей знайти відповіді на деякі запитання. Але залишаються явища, які вчені досі не можуть пояснити.

1. Ультра-енергетичні космічні промені.  Більше десяти років фізики в Японії спостерігають космічні промені, які не повинні існувати. Це частинки, які подорожують у Всесвіті зі швидкістю близькою до швидкості світла. Але ми нічого не знаємо про походження високоенергетичних частинок, що спостерігаються в природі. Коли частинки космічних променів переміщаються в просторі, вони втрачають енергію при зіткненні з фотонами низького рівня енергії, наприклад, з космічного мікрохвильового фонового випромінювання. В Токійському університеті виявили космічні промені з високою енергією. Теоретично вони могли з’явитися тільки з нашої галактики, але знайти джерело цих космічних променів в нашій галактиці астрономи не можуть.

2. Феномен лівшів. У 1860-х роках французький хірург Поль Брока встановив взаємозв’язок між роботою півкуль мозку і активністю рук. Він виявив, що півкулі мозку і половини тіла пов’язані один з одним навхрест.  Сучасні вчені такий зв’язок спростовують. Ще в 1970-ті роки було доведено, що частина лівшів має таку само півкульну орієнтацію, як і правші. Вчені з університетів Оксфорда, Сент-Ендрюс, Брістоль і Інституту Макса Планка в голландському місті Неймеген встановили, що домінування однієї з рук пов’язано з групою генів і закладається вже на етапі ембріонального розвитку. Вивчення генома призвело до знахідки: більше інших впливає ген PCSK6. Однозначного пояснення феномену лівшів вчені так і не можуть дати.

3. Гомеопатія. У 1791 році Самуель Ганеман провів на собі досвід з різними дозами хініну. Виявилось, що одна речовина в різних пропорціях може як лікувати, так і калічити. Самі гомеопати не шукають складних відповідей і пояснюють вплив своїх препаратів “пам’яттю води”, хоча не зрозуміло, чому вода повинна “пам’ятати” саме початкову речовину, а не тисячі інших домішок і хімічних елементів, які є в повітрі. У жовтні 2013 року опублікували дослідження, що доводить зв’язок плацебо-ефекту з підвищенням альфа-активності головного мозку. Більш точної відповіді на питання, як працює плацебо і гомеопатія поки немає.

4. Біль. Біль – неприємний універсальний людський досвід. Одна з перших речей, з якими ми стикаємося в житті. Всі вчені, які розробляють ліки від болю і призначають їх, навіть не можуть зрозуміти поняття болю.
Тору Вейджер, доцент психології та неврології Колорадського університету в Боулдері: “Зараз немає ніяких клінічно прийнятних способів виміряти біль і інші емоції, крім як запитати людину, як він себе почуває”.

5. Природа турбулентності. Люди до цих пір не мають уявлення, як працює турбулентність. Ейнштейн казав: “Я сподіваюся, що до смерті мені хтось встигне пояснити квантову фізику, а як працює турбулентність мені вже пояснить Бог”.

6. Чому працює анестезія.  За допомогою декількох хімічних речовин анестезіологи беруть і вимикають певні частини мозку. Якщо їх буде забагато – ви ніколи не прокинетеся. Наука не знає, що насправді роблять ці речовини. Наука не знає, що таке “свідомість” і як вона працює. Немає остаточного тесту, який показав би, що людина в даний момент щось усвідомлює – краще, що можуть зробити анестезіологи, це подивитися на наявність певних мозкових хвиль, фізичних реакцій і чутливість до болю. У науки немає способу визначити, чи відчуваєте ви біль.

7. Чому ми спимо. Процеси, що відбуваються в людському тілі, регулюються біологічними годинниками, які змушують нас не спати і спати, нам невідомо, чому так відбувається. Сон – це той час, коли тіло відновлює тканини і виробляє інші процеси регенерації. Ми проводимо третину життя уві сні. Деяким іншим організмам взагалі не треба спати. Зараз велика частина сомнологічних досліджень присвячена тому, чому сон важливий і як він впливає на розумові здібності.

8. Як працюють магніти. Магнетизм – широко поширене явище, але багато про нього до тепер невідомо. Наприклад, чому заряджені частинки створюють магнітне поле, щоб можна було фізично переміщати предмети на великі відстані. Пояснення зазвичай зводяться до того, що “в світі існує магнетизм і він володіє такими властивостями”. При Массачусетському технологічному інституті навіть є ціла лабораторія, яка займається виключно науковими дослідженнями магнетизму.

9. Таоський гул.  Багато років жителі міста Таос на південному заході США чують шум невідомого походження, який доноситься з пустелі. Це схоже на рух важкої техніки по магістралі, хоча ніяких великих доріг в районі містечка немає. Він призводить до важких психічних захворювань і випадків суїциду серед тих, хто чув цей шум. Деякі жителі бачать в цьому зловісну ознаку. Вченим знайти джерело гулу поки не вдалося.

10. Дежавю. Дежавю – це почуття, при якому людина відчуває, що вже точно переживала якусь ситуацію. Вся сила переживання дежавю полягає в відчутті, що були сотні варіантів, як міг пройти цей момент, однак ви прожили життя так, що в результаті виявилися саме в цій ситуації і в цьому місці, ніби все це було визначено. Вчені роблять різні припущення такого явища: від зміни координування часу головним мозком до повторення ситуації зі снів. Наукові дослідження дежавю складні. Його не вдається викликати штучно.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.