Медична реформа: чи закриватиме МОЗ лікарні

У МОЗ розповіли, чи передбачає медична реформа закриття лікарень та звільнення лікарів.

 

 

Про те, як функціонуватимуть лікарні в рамках медичної реформи, розповіла Тетяна Бойко – директорка Департаменту комунікацій Національної служби здоров’я під час брифінгу МОЗ, пише 24 здоров’я.

В системі охорони здоров’я є Верховна рада, МОЗ, НСЗУ, яка закуповує медичні послуги, також є місцева влада, яка відповідальна за організацію медичної допомоги.

За словами Бойко, госпітальна та місцева влада є власником медичних закладів, тобто рішення, щодо реорганізації, реструктуризації приймаються в кожному місті окремо.

Лікарні подаються на контракти. Є 26 видів пакетів медичних послуг, вони можуть подаватися на будь-яку кількість пакетів, яким відповідають, це залежить від потужності лікарні, наявного персоналу та обладнання.

 

“В Україні, зокрема Рівненській області є хірургічне відділення, яке проводить 9 операцій на рік, там небезпечно оперуватися, бо кадри не мають достатньої кваліфікації. Відтак, місцева влада приймає рішення реформувати лікарню, перепрофілювати в терапевтичне відділення, щоб надати допомогу людям і щоб вона була безпечною”, – зазначила Тетяна Бойко.

Відтак, що відбувається далі – 13 людей виходить на мітинг. Але, слід розуміти, що хірургічне відділення без анестезіолога – небезпечне. Це по факту експерименти. Так не може бути, наголошує пані Тетяна.

Тому, важливо розуміти – лікарні не закриваються, вони будуть змінюватися в залежності того, які якісні послуги вони зможуть надавати. Як тільки вони наймуть анестезіолога, чи докуплять медичне обладнання вони можуть звернутися до НСЗУ та отримати ліцензію впродовж року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.