Один з найбільших штатів США офіційно розпочав кампанію за відокремлення

Hайбільший штат США за кількістю населення та третій найбільший за площею хоче офіційно відокремитись від США.

Збір підписів за Calexit розпочався у суботу, 28 січня, інформує Deutsche Welle.

Прихильникам відокремлення необхідно впродовж 180 днів зібрати майже 600 тисяч підписів, щоб провести референдум про вихід штату зі складу США.

 

 

Напередодні міністр внутрішніх справ Каліфорнії офіційно дозволив почати цю процедуру.

Якщо потрібна кількість підписів таки буде зібрана, то у листопаді 2018 року жителі Каліфорнії спершу проголосують за скасування двох положень місцевої конституції, згідно з якими їх штат є “невід’ємною частиною США”, а конституція Сполучених Штатів – “основним законом країни”.

 

Остаточний референдум про відокремлення Каліфорнії від США може відбутися навесні 2019 року. Щоб його результати визнали легітимними , потрібно, аби на волевиявлення прийшло не менше половини виборців, зареєстрованих у штаті, а за Calexit проголосувало щонайменше 50% з них, пише Los Angeles Times.

До слова, петиція про проведення референдуму на вихід Каліфорнії зі складу США була зареєстрована у листопаді 2016-го одразу після перемоги на президентських виборах Дональда Трампа

 

Каліфорнії за Трампа проголосувало лише 31,5% виборців, натомість кандидатка від демократів Гілларі Клінтон тоді отримала 61,5% голосів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.